Caritas | Digitale kapel

zaterdagmiddag: EVENSONG, 17:00 uur.

Activiteit details

  • 14 May 2022
  • 17:00

Ga naar overzicht kalender kerkmissen

Evensong (of Choral Evensong) is de naam van een dagelijkse kerkdienst in de middag of avond waarbij als het om een Choral Evensong gaat, het grootste deel van de dienst gezongen wordt door een koor of gastkoor.

De meest complete Choral Evensong is wekelijks op zaterdagmiddag te volgen in de RK. St Nicolaas Basiliek t/o Centraal Station in Amsterdam. Twee koren zingen daar de vesperdiensten in de Anglicaanse traditie afwisselend om de 14 dagen.. In Nederland werden de eerste Choral evensongs in Schellinkhout en later in Zwaag (bij Hoorn NH) gezongen door de Martinus Cantorij. Dit koor trok menig maal naar Engeland om de Engelse Kathedraal koren af te lossen in vakantietijd. Zo was men in St Davids in Wales, St. Albans, Ely, Durham, Worchester, Rochester, Canterbury en de hoogtepunten waren optredens in de St. Pauls Cathedral en Westminster Abey in Londen. De oprichter van dit koor was Egbert Wassink. Die na zijn overlijden in 2008 werd opgevolgd door Paul Waerts.

Een Evensong kan gezien worden als het equivalent van de vespers in de Rooms-katholieke en de Lutherse kerk. Bij een Choral Evensong is een koor betrokken dat zowel a capella als met orgelbegeleiding zingt. De kerkgangers hebben soms een participerende rol wanneer zij enkele liederen meezingen. Het koor zingt Engelse koormuziek van componisten als William Byrd en Herbert Howells.