Caritas | Digitale kapel

zaterdagmiddag: EVENSONG, 17:00 uur.

Activiteit details

• zaterdag | 25 Jun 2022

Ga naar overzicht kalender kerkmissen

De Nicolaasbasiliek in Amsterdam viert het 70-jarig regeringsjubileum van de Britse koningin Elizabeth. Iedereen kan meezingen met een indrukwekkende Evensong op zaterdag 4 juni.

De Britse Evensong-traditie wordt iedere zaterdag in ere gehouden in de basiliek, door de professionele koren en de oorspronkelijk Engelse dirigent Giles Brightwell. Hij is opgeleid in de kathedraal van Durham, maakte furore in verschillende kathedralen in de VS en heeft nu de Amsterdamse basiliek als thuisbasis. Muziekliefhebbers roemen de kwaliteit van de muziek in de Nicolaaskerk, waar regelmatig opnames worden gemaakt voor tv.

Speciaal vanwege het unieke regeringsjubileum heeft het hoog aangeschreven koor de “Chorale” werken ingestudeerd van bekende Britse componisten. Deze extra feestelijke Evensong wordt voor de gelegenheid afgesloten met het Britse volkslied. De toegang tot de kerk is gratis.

***

Evensong (of Choral Evensong) is de naam van een dagelijkse kerkdienst in de middag of avond waarbij als het om een Choral Evensong gaat, het grootste deel van de dienst gezongen wordt door een koor of gastkoor.

De meest complete Choral Evensong is wekelijks op zaterdagmiddag te volgen in de RK. St Nicolaas Basiliek t/o Centraal Station in Amsterdam. Twee koren zingen daar de vesperdiensten in de Anglicaanse traditie afwisselend om de 14 dagen.. In Nederland werden de eerste Choral evensongs in Schellinkhout en later in Zwaag (bij Hoorn NH) gezongen door de Martinus Cantorij. Dit koor trok menig maal naar Engeland om de Engelse Kathedraal koren af te lossen in vakantietijd. Zo was men in St Davids in Wales, St. Albans, Ely, Durham, Worchester, Rochester, Canterbury en de hoogtepunten waren optredens in de St. Pauls Cathedral en Westminster Abey in Londen. De oprichter van dit koor was Egbert Wassink. Die na zijn overlijden in 2008 werd opgevolgd door Paul Waerts.

Een Evensong kan gezien worden als het equivalent van de vespers in de Rooms-katholieke en de Lutherse kerk. Bij een Choral Evensong is een koor betrokken dat zowel a capella als met orgelbegeleiding zingt. De kerkgangers hebben soms een participerende rol wanneer zij enkele liederen meezingen. Het koor zingt Engelse koormuziek van componisten als William Byrd en Herbert Howells.